Jul, het paard van de Vier Heemskinderen

IVHK_paard.jpgAan het begin van de jaren zeventig bruiste het dorpsleven in Bertem. Er werden veel activiteiten georganiseerd, waaronder allerlei optochten. Naar Amerikaans model kregen de fanfares majorettes en trommelkorpsen.

Ook de fanfare van de Vier Heemskinderen richtte op 1 april 1971 een trommelkorps voor meisjes op en bouwde rond die tijd een reuzenpaard. Het paard was een kopie van het Dendermondse Ros Beiaard.

De kop en de schilderwerken waren van de hand van Gaston Van De Molen, meesterschilder. Het geraamte werd gebouwd in de werkplaats ‘Van Eycken’ te Bertem, onder toezicht van meestersmid Julien Van Eycken.

IVHK_4Heemskinderen.jpgVictor Bertels, toenmalig schatbewaarder van de Vier Heemskinderen, was destijds postmeester in Overijse. Hij zorgde ervoor dat het Bertemse Ros Beiaard kon deelnomen aan de druivenstoet in augustus 1971 en gaf zo een extra impuls aan bovenvermelde activiteiten.

Het paard werd plechtig met champagne gedoopt, toespraak van toenmalig burgemeester en voorzitter van de fanfare, met serenade incluis. Julien Van Eycken werd peter waardoor ‘Jul’ de naam werd van het paard.

De eerste maal was het paard te zien in de stoet van de voetbalkampioenen in Bertem op 27 juni 1971. Verder was Jul te bewonderen:

  • Op 29 augustus 1971 in de druivenstoet te Overijse
  • Hetzelfde jaar in de stoet van de jaartallen ter gelegenheid van Leuven-kermis
  • Op 27 augustus 1972 in de druivenstoet te Overijse

IVHK_tractor.jpgTien jaar later waren deze activiteiten langzaam uitgedoofd als gevolg van de hoge kosten. Jul verdween in een stofferige en donkere hoek van de schuur die toebehoort aan Dominiek Grauwels, op de Egenhovenstraat te Bertem.

Onder impuls van Paul Van Bruystegem en met medewerking van de Erfgoedkamer en de fanfare van de Vier Heemskinderen is het paard op de Erfgoeddag van 25 april 2010 op 39-jarige leeftijd terug herrezen in zijn oorspronkelijke vorm en kan het hopelijk als erfgoed worden bewaard.

Technische gegevens:
Naam: ‘Jul’
Peter: Julien Van Eycken
Bouwjaar: 1971

Hoogte: 3,21 meter
Breedte: 1,3 meter
Lengte romp: 3,5 meter
Totale lengte: 4,5 meter
Schofthoogte: 2 meter

(Paul Van Bruystegem – Erfgoedkamer)

IMG_5156.JPG

‘Jul’ in april 2010, tijdens Erfgoeddag.
Naast hem staat ‘Wannes’, de reus van Koninklijke Fanfare De Vrijheidszonen.

Een gedachte over “Jul, het paard van de Vier Heemskinderen

Plaats een reactie