Het vroegere gemeentehuis

Deze bijdrage verscheen oorspronkelijk op 22 januari 2011 op leefdaal.be. In 2014-2016 werd het gemeentehuis – op de gevels na – afgebroken en vervangen door appartementen. Naar aanleiding van deze plannen schreef Willy Brumagne in 2012 De site van het vroegere gemeentehuis van Leefdaal.


gemeentehuis2-214x300Het vroegere gemeentehuis van Leefdaal is opgetrokken in 1868-1869, samen met het achterliggende gebouw, dat aanvankelijk een school was met twee leslokalen. Klaarblijkelijk heeft het gemeentebestuur gebruik gemaakt van de subsidieregeling voor de schoolgebouwen, om tegelijkertijd een nieuw gemeentehuis op te trekken. Het moest ook dienst doen als woning voor het schoolhoofd en als reserveleslokaal. Op die wijze was een geldelijke tussenkomst van de hogere overheid verzekerd.

De tweede helft van de negentiende eeuw kan men de tijd van het historisme, en in dit geval van het eclecticisme, noemen. De architect liet de meest uiteenlopende vormen, technieken en verhoudingen uit het verleden samensmelten precies alsof zij altijd op die manier hadden bestaan.

Voor de openbare gebouwen nam men vooral de Franse Lodewijk-stijlen als vertrekpunt. Het gemeentehuis bevat elementen van de Lodewijk XV-stijl, het rococo, de Lodewijk XVI-stijl en het classicisme. Tot de eerste groep behoren de middenrisaliet met het klokvormige fronton en de steekbogen boven de deur en vensters. De strakke regelmaat en symmetrie van de voorgevel heeft men eerder van de neoclassicistische herenhuizen overgenomen.

Het geheel had allure, vooral tussen de toenmalige lage woningen. Dat was de bedoeling. Het gebouw moest het gezag en de uitstraling van het bestuur beklemtonen door zijn pronkgevel, zijn statige buitentrap en toegang en de fraaie binnentrap. Dit gemeentehuis is een van de best gelukte tussen de vele die destijds in de dorpen zijn gebouwd.

(Willy Brumagne, 1932-2013)

postkaart-circa-1901

2 gedachtes over “Het vroegere gemeentehuis

  1. Pingback: De site van het vroegere gemeentehuis van Leefdaal | Erfgoedkamer

  2. Pingback: Petrus Josephus De Keyser en zijn woning | Erfgoedkamer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s