Elisabeth Verlooy (1933-2012)

Schermafbeelding-2012-12-03-om-20.43.28

Elisabeth Verlooy op dertienjarige leeftijd

Deze bijdrage verscheen oorspronkelijk op 3 december 2012 op leefdaal.be.


Elisabeth ‘Betty’ Verlooy overleed in Elsene op 22 november 2012. De afscheidsviering had plaats in de abdijkerk van Terkameren; de begrafenis in de familiegrafkelder in Leuven.

Elisabeth werd geboren in Leuven op 16 juni 1933. Haar eerste muziekopleiding kreeg ze van haar moeder, een zangdocente. Zij studeerde aan het Brusselse conservatorium en daarna in Milaan, het Mekka van de operamuziek. Haar beroepsloopbaan begon al op vijftienjarige leeftijd in de Gentse opera. Zij zong later in alle voorname Europese en Amerikaanse operahuizen. In 1956 kreeg ze in Salzburg de prestigieuze Mozartprijs. Haar schitterende loopbaan eindigde in 1993.

Vele inwoners van onze gemeente weten hoogstwaarschijnlijk weinig of niets over Elisabeth Verlooy. Zij verbleef op het einde van de Tweede Wereldoorlog, wegens de dreigende bombardementen op Leuven, met haar familie in Leefdaal (Dorpstraat in Sint-Verone).

Waarom Leefdaal? Misschien omdat haar moeder verwant was met Irma Debeer, de echtgenote van melkerijman Victor Vermylen. Het kind Betty zong in de Sint-Lambertuskerk en de Veronakapel. Het waren glansmomenten in een barre tijd. De moeder begeleidde beide Leefdaalse kerkkoren.

(Willy Brumagne, 1932-2013)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s