De kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Troost

Deze bijdrage verscheen oorspronkelijk op 25 januari 2011 op leefdaal.be.


IMG_0027Op de hoek gevormd door de Mezenstraat en de L. Van Buekenhoudtstraat staat de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Troost. Het is een rechthoekig bakstenen gebouwtje met een gebogen achtergevel. De grote rechthoekige deur is omzoomd met grijze klampsteentjes. Bovenaan vermeldt een ruitvormige steen de bouwdatum: 1856.

Binnen op een soort altaar met vooraan een halfverheven vrouwenhoofd staat een relatief grote Onze-Lieve-Vrouw van Troost. Begin 1970 heeft een notaris bij de afwikkeling van een erfenis de inboedel weggehaald: twee vazen in Brussels porselein met kunstbloemen onder een glazen stolp, een altaardoek, de kroon en de klederen van het Mariabeeld.

Volgens de overlevering heeft de familie Vanhamme de kapel gebouwd als dank voor de genezing van een kind aangetast door de pest. Het verhaal strookt niet volledig met de werkelijkheid. Hendrik Vanhamme, de vermoedelijke bouwheer, was de pachter van de Dreisaardhoeve bij de kerk. Hij stierf als vrijgezel in 1870. De pest kwam in de negentiende eeuw bij ons niet meer voor, maar de cholera woedde in 1849 en in mindere mate in 1855.

olvtroostbeeld1Pachter Vanhamme was een grootgrondbezitter. Alleen erg welgestelden bezaten de middelen om een dergelijk gebouwtje te bekostigen. In het midden van de negentiende eeuw heerste doffe armoede, met bijwijlen voedselgebrek en opstoten van epidemieën, bij de meerderheid van de bevolking. Zij vond troost in de godsdienst die een heropleving kende. Kennelijk lag deze toestand aan de basis van verschillende bedehuisjes in onze streek. De directe aanleiding van de bouw te Leefdaal was ongetwijfeld de afkondiging in 1854 van het dogma van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria.

De bouwplaats was de hoek van een grote weide die pas rond 1900 is verkaveld. De familie Vermylen richtte op haar deel een fraaie woning op. De kapel kwam in de voortuin te liggen, maar bleef met een perceeltje grond in het bezit van de erfgenamen Vanhamme. Het echtpaar Victor Vermylen-Irma Debeer kocht het geheel aan in 1970. Zij en hun kroost hebben de kapel altijd keurig onderhouden. Na de dood van beide ouders verkochten de kinderen de vroegere gezinswoning samen met de kapel. De nieuwe eigenaar beloofde de oude traditie van zorgvuldig beheer verder te zetten.

(Willy Brumagne, 1932-2013)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s